Det handler alt sammen om prioriteter - Birthe Willumsgaard Pedersen

Det handler alt sammen om prioriteter

Birthe Willumsgaard Pedersen på 28 er en eksil-jyde, der oprindeligt kommer fra Skive. Hun er i dag bosat på Frederiksberg og fortæller i dette portræt om hendes prioriteter og motivation omkring løb.

Det er med det samme tydeligt at se, at Birthe er en meget struktureret person. Og det blev i løbet af interviewet klart for mig, at det er et værktøj, hun benytter i det daglige – og også når det kommer til at planlægge sine løbeture.

Et aktivt frirum

For Birthe er løb et frirum, der er en nødvendighed, i en travl hverdag. Når man, som Birthe, altid har været meget aktivt, er det vigtigt. “Løb giver mig energi og gør mig glad, så det vil jeg ikke være foruden. Jeg har et stillesiddende arbejde, hvor jeg har behov for at få rørt kroppen enten inden eller efter en dag på kontoret,” fortæller hun.

“Hvis jeg ikke får mit løbe-fiks, bliver jeg doven og uproduktiv. Så den energi jeg lægger i min træning, får jeg mange gange igen på flere fronter, såsom sundhed, energiniveau og mental opladning,” fortsætter hun.

At indsatsen begynder at vise sig i resultaterne har kun været en yderligere motivation for at fortsætte med løbet. “Jeg kan se, at jeg bliver stærkere og hurtigere, jo længere tid jeg har løbet. Det giver endnu et boost til motivationen.”

Dronning Louises Bro

Så længe Birthe kan huske, har hun haft et par løbesko, men det var en særlig begivenhed på Dronning Louises Bro, der for et par år siden for alvor vækkede Birthes lyst til at løbe.

Om den episode fortæller Birthe: “Jeg husker det tydeligt: Det var en skøn forårsdag i maj. Dagen, hvor Copenhagen Marathon blev afholdt i København. Jeg var troppet op på Dronning Louises Bro med en veninde for at heppe på de seje løbere, som skulle løbe 42,195 km gennem Københavns gader.”

“Jeg blev fascineret og tryllebundet af stemningen på broen den solskinsdag i maj. Vi snakkede om, hvordan det mon måtte være at kæmpe sig igennem løbet, og hvilken oplevelse det måtte være at krydse målstregen. Jeg husker, at jeg sagde: ’Jeg tror aldrig, jeg kommer til at løbe et Marathon. Det er simpelthen for langt’. Men jeg tog grueligt fejl!”

Organiseret løbetræning

Umiddelbart efter oplevelsen ved Copenhagen Marathon deltog Birthe på et udendørs løbehold i Fitness DK. Om det fortæller hun: “Det var mit første møde med løbeverdenen. Her fandt jeg ud af, at jeg egentlig ikke var helt tosset til at sætte den ene fod foran den anden.” “Jeg trænede et par gange om ugen med løbeholdet i Fitness DK de følgende uger og fik derudover råd til, hvilke træningsture jeg selv kunne løbe derudover.”

Løbetræningen gav Birthe mod på mere, og da tiden nærmede sig september, hvor CPH Halfmarathon skulle afholdes, lod hun sig overtale til at deltage.

Det var dog ikke uden nervøsitet, for hun havde inden da ikke deltaget i et løb af denne type. “At have løbet 5 km til Skive Løbet var overhovedet ikke til sammenligning,” fortæller hun.

Som optakt til løbet fik hun dog gode råd med på vejen. “Træneren i Fitness DK, der fik mig overtalt til at tilmelde mig CPH Half, gav mig anbefalinger til, hvilke turer jeg skulle løbe i ugerne op til løbet.” På den måde blev Birthe klar til sit første store løb, og det gik faktisk ret godt.

“CPH Half 2016 blev mit første halvmarathon, som jeg gennemførte i tiden 1.37.22. Jeg var glad og lettet over, at jeg gennemførte og havde en god oplevelse med løbet.”

Mere vil have mere

Birthe havde for alvor fået blod på tanden og var nu klar på flere udfordringer. “Efter lidt betænkningstid efter CPH Half i 2016 valgte jeg, at mit næste mål skulle være Copenhagen Marathon 2017. I starten af 2017 fik jeg lavet et træningsprogram på 3 måneder, som jeg skulle følge frem mod den store dag.”

Birthes træner formåede at sætte et godt program sammen som samtidig var tilpas struktureret – som tidligere nævnt, lige noget for Birthe.

“Personligt er jeg meget struktureret, så da jeg modtog Excel-arket med de mange ugers træning, vidste jeg, at det nok skulle blive godt. Alt var planlagt, og løbetræningen blev med det samme puttet ind i kalenderen, så jeg vidste, hvornår jeg skulle løbe”.

Runners High

Kulminationen på 3 måneders hård træning var ikke til at tage fejl af. “Copenhagen Marathon 2017 blev en oplevelse, jeg sent glemmer. Jeg havde sat et optimistisk mål om at gennemføre mit første marathon under 3 timer og 30 minutter. Da jeg så krydsede målstregen i tiden 3:18:48, forstod jeg pludselig, hvad begrebet ’Runners High’ dækker over. En følelse, der er svær at beskrive. Det skal opleves.” fortæller Birthe med stor entusiasme.

Til dagligt løber Birthe typisk mine træningspas alene, da det dermed er lettere at planlægge træningerne i forhold til kalender fra uge til uge. “Siden januar 2018 har jeg haft Michael Jeppesen som træner, hvor han hver uge strukturerer min træning. Han afholder også hver uge fællestræning, som hans løbere kan deltage i, så der løber jeg også med, når det passer ind i min kalender” fortæller hun.

Kalenderen for 2019 er åben

Efter Birthe for et par uger siden løb ny PR til CPH Half, er der ikke umiddelbart yderligere løb planlagt, men Birthe er ved at finde ud af, hvad 2019 skal byde på af løbeoplevelser. “Jeg håber på at kunne løbe mit første løb i udlandet i 2019, da jeg gerne vil opleve en udenlandsk storby i løbesko med et nummer på maven. Hvilken destination det bliver, må tiden vise. Måske det både bliver et halvmarathon og et marathon i udlandet i 2019,” fortæller hun.

På den længere bane jagter Birthe altid den næste PR på diverse distancer, og hun er heller ikke helt afvisende overfor helt nye udfordringer. “Om jeg på et tidspunkt kaster mig ud i triatlon, vil kun tiden vise, men for nu har jeg det godt i et par løbesko.”

Triatlon er om noget, en sport der er tidskrævende, men mon ikke Birthe har et excel-ark, der kan få det hele til at gå op, hvis det ender med det.

“Jeg har mange gange oplevet, at folk sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor jeg løber så meget og vælger at prioritere det. Men tiden andre måske bruger på at se serier, bruger jeg i mine løbesko. Det handler alt sammen om prioriteter og at gøre netop dét, der gør en glad,” pointerer Birthe.

Det har været en fornøjelse at interviewe Birthe. Hendes gode energi og evne til at få tingene til at lykkedes smitter virkelig.

Hvis du har lyst til at følge Birthe videre herfra, kan du gøre det på Instagram, hvor hun har profilen @birthewp. Det er en dejlig blanding af løbe- og feriebilleder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Læs også

Løber - Bliv set i mørket!

Løber – Bliv set i mørket!

Man bliver overrasket hvert år på denne tid. De lange varme lyse sommeraftner sidder stadig i kroppen og man er ikke helt

Rabatkode til Nike Store

Rabatkode til Nike Store

Hvis du står og skal bruge nye løbesko, tøj eller andre produkter fra Nike så skal du lige læse med her. Brug

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder og gode tilbud fra Danske Løbere

Bemærk!
Efter tilmelding vil du modtage en mail hvor du skal bekræfte din tilmelding